Historia magistra vitae est

29.10.1929-чорний вівторок-крах на біржі у Нью-Йорці

на нью-йоркській біржі в паніці за демпінговими цінами були продані 16 410 039 акцій, тисячі інвесторів втратили мільярди доларів, ціни на споживчі товари почали різко зростати.
На фоні кризи президент-республіканець Герберт Гувер провально програв вибори демократові Франкліну Рузвельту, який, маючи більшість у Конгресі, проголосив комплекс заходів з державно-монополістичного регулювання економіки, що дозволив поступово нормалізувати становище в країні. «Новий курс» Рузвельта став початком перетворення США в соціально орієнтовану державу, включаючи підтримку безробітних, створення робочих місць, реорганізацію підприємництва, скороченя робочого дня, підвищеннія мінімальної зарплати, добровільну трудову повинність, обмеження конкуренції.

23.08.1968-У ніч з 20 на 21 серпня 1968 року приблизно 200 тисяч військ і 5 тисяч танків країн Варшавського договору увійшли на територію Чехословаччини для придушення "Празької весни", - періоду лібералізації комуністичного режиму в країні. Чехословацькі громадяни, котрі демонстраціями, мітингами та іншими мирними способами протестували проти інтервенції були безсилі проти радянських танків. На зміну ліберальним реформам Александра Дубчека прийшов період "нормалізації" Густава Гусака.


13.12.1981-Остерігаючись чергової хвилі загальнодержавних страйків, організовуваних незалежним профспілковим об'єднанням «Солідарність», і запобігаючи можливій інтервенції збройних сил СРСР, 13 грудня 1981 року Голова ради міністрів генерал Войцех Ярузельський оголосив про введення у Польщі воєнного стану. Він тривав до середини 1983 року і за цей період загинуло 115 активістів польської опозиції, структури якої були повністю зруйновані.

9.11.1989-Проіснував до 9 листопада 1989, протягом понад 28 років багаторазово добудовувався та розширювався, був найбільш укріпленою частиною «німецько-німецького» кордону, відокремлював Західний Берлін від Східного, та навколишніх районів НДР. Мур був одним із найвідоміших символів Холодної війни та поділу Німеччини. При спробі перетнути кордон у напрямку Західного Берліна було вбито багато людей.

11.09.2001-терористичний напад у Нью-Йорку

серія скоординованих терористичних атак ісламістської організації «Аль-Каїда», яка була здійснена 11 вересня 2001 року на території США за допомогою пілотованих літаків. В результаті жахливого нападу загинуло 2 996 чоловік, більше 6 000 осіб отримали поранення. Таким чином, теракт став найбільшим в історії за кількістю жертв, інфраструктура США зазнала збитків на суму не менше 10 млрд доларів США. 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen