Новобудови Львова-2018

Аналізуючи один із найбільших сайтів про нерухомість у нашому місті «Всі новобудови Львова», можна побачити, що 2017 року вартість квартир у новобудовах зросла в середньому на дві тисячі гривень за квадратний метр. Найпопулярнішими були одно- та двокімнатні квартири в сегменті доступного житла та житла комфорт-класу. Сьогодні ціна на квартири цього рівня становить від 12 500 (будівництво у віддалених районах, яке лише почалось) до 28 000 (готові квартири у збудованих комплексах) гривень за квадратний метр. Під кінець року забудовники традиційно застосували акції та знижки, які сягали десяти відсотків вартості квартир.

Зараз вартість матеріалів, праці та оренди (або ціна викуплених ділянок) об’єктивно зростає. За даними Державної служби статистики, вартість будівельно-монтажних робіт в Україні в січні-листопаді 2017 року в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року були вищими на 22%. Зростання стимулюватиме й збільшення мінімальних зарплат та податкових відрахувань, яке збільшує видатки забудовників.
Українські будівельники запитані в сусідній Польщі. Крім того, туди перетікають інвестиції в нерухомість – за даними польських аналітиків, українці за останній рік очолили рейтинг іноземців-покупців нерухомості, потіснивши з перших місць німців і британців. І якщо відплив працівників стимулює забудовників платити більше, то відплив інвестицій, навпаки, не дає стрімко піднімати ціни на квартири.
 У 2018 рік житлове будівництво у Львові увійшло з більшою, ніж у попередні роки, пропозицією готових квартир. Перша причина того, що ці квартири не продані – «відкладений попит», коли покупці не хотіли ризикувати й вкладати кошти під час будівництва. Для забудовників такі квартири є свого роду баластом, тож на них можна скинути ціни. Друга причина полягає в тому, що частину одно- двокімнатних квартир, на які найбільший попит, забудовники свідомо не пускають у продаж, щоб не втратити доходів під час різких змін чи надто щедрих акційних пропозицій.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen