Марафо́нський біг або марафо́н

 — спортивні змагання з бігу на дистанцію, що становить 42 км 195 м. 
Назва Марафонський біг пов'язана з легендою про давньогрецького воїна Фідіппіда, який пробіг із поселення Марафон до Афін, щоб принести звістку про перемогу греків над персами у Марафонській битві. Це сталося у 490 р. до н. е. Таким чином воїн увічнив пам'ять про перемогу грецьких військ Мільтіада, а в легкій атлетиці з'явився такий вид змагань, як біг по шосе на найдовшій дистанції (42 км 195 м), тобто марафон (або марафонський біг).
В наш час такі змагання вперше відбулися на Перших Олімпійських іграх 1896 року в Афінах (ідею особисто схвалив П'єр де Кубертен). Причому біговий маршрут відповідав історичному — від міста Марафон до Афін. Довжина маршруту становила 40 кілометрів. Надалі довжина дистанції постійно змінювалась, доки у 1921 році Міжнародна Федерація Легкої Атлетики не затвердила довжину 42 км 195 метрів як офіційну. Маршрут Олімпійських ігор 1896 року було повторено в 2004 році на XXVIII Олімпійських іграх у Афінах, а також покладено в основу маршруту Афінського класичного марафону.

Першим переможцем у олімпійському марафонському забігу був Спіридон Луїс, звичайний грецький водоноша, який показав результат 2 години 58 хвилин 50 секунд. Для порівняння у 1980 році найкращим був результат австралійця Д. Клейтона  2 години 9 хвилин 01 секунда, а теперішнім світовим рекордом з цієї дисципліни є результат, що його показав кенійський професійний бігун Еліуд Кіпчоге під час Берлінсього марафону 16 вересня 2018 року — 2 години 1 хвилина 39 секунд.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen