В Україні 80% дітей-підлітків мають карієс. Це в чотири рази більший показник, ніж у середньому в Євросоюзі. У країнах Скандинавії проблеми з карієсом є лише у 2-4% дітей. Як Данії, Норвегії, Швеції вдалося досягти такого результату?
Данія — країна, яка поставила стоматологічне здоров’я на вершину. Тут карієс мають 2-4% дітей проти 80% підлітків в Україні та майже 88% дітей до 6 років. За здоров’я порожнини рота в дітей та підлітків тут відповідає Муніципальна стоматологічна служба, яка забезпечує їм до 18 років безкоштовну профілактику та лікування. Вона працює на базах шкіл та включає санітарно-просвітницькі заходи — аби діти знали, як потрібно доглядати за зубами вдома. Обов’язковою умовою безкоштовного лікування є регулярні профілактичні огляди в стоматолога. Після 18 років лікування зубів стає платним і коштує дуже дорого, проте завдяки активній профілактиці в ранньому віці воно потрібне далеко не всім. Подібні програми діють і в інших скандинавських країнах.
Натомість в Україні до стоматологів звертаються переважно тоді, коли ситуація критична. Лише 5% оглядів у дитячих стоматологів є профілактичними — вони ж не обов’язкові. Та й до інших медиків з профілактичною метою ходять не часто. На жаль, в Україні немає, як за кордоном, відповідальності батьків за здоров’я дітей. Якщо ми розуміємо, що дитині потрібне певне лікування, яке батьки ігнорують, ми нічого не можемо з цим зробити, не маємо, куди звернутися, ніхто їх за це не покарає.

Аби покращити ситуацію, потрібно зібрати команду однодумців. Їх немало, але поодинці нас ніхто не слухатиме. Потрібно детально вникнути, як ті країни, у яких все добре, до цього дійшли, і запозичити їхній досвід. Зміни потрібно робити на рівні держави — має бути закон, якого б чітко дотримувалися, щоб не було так, як із вакцинацією.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen