Канабіс

Канабіс (cánnabis— узагальнена назва, що об’єднує низку психотропних продуктів, які здобувають із частин квітучих рослин роду коноплеві. Загалом у канабісі виділяють близько 550 активних біологічних речовин, а саме:
  • близько 115 фітоканабіноїдів;
  • 120 терпенів, флавоної­дів та амінокислот.
Серед них найбільш відомі — тетрагідроканабінол (tetrahydrocannabinol) та канабідіол (cannabidiol).
Тетрагідроканабінол — головний психоактивний компонент канабісу, що має протизапальну, нейропротекторну, анальгезивну, протиблювотну, протионкологічну дію, а також стимулює апетит. Однак у той же час THC — це інтоксикаційний агент, що спричиняє такі негативні побічні ефекти, як тривога, панічні атаки, прискорення серцевого ритму, гіперемезис, ризик розвитку звикання тощо.
Канабідіол — непсихоактивна речовина, яка не спричиняє ейфоричних ефектів та не змінює стан свідомості. Встановлено, що канабідіол взаємодіє з ендоканабіноїдною системою, яка впливає на весь організм людини. Має протиблювотні, протисудомні, антипсихотичні та анальгетичні властивості.
Найбільш відомі два види конопель: коноплі посівні (cannabis sativa) та коноплі індійські (cannabis indica).
Учасники Міжнародної конференції з медичного використання канабісу обговорювали різницю між медичним канабісом і марихуаною, наголошуючи на тому, що синтетична марихуана — небезпечна.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen