ADHS, Attention deficit hyperactivity disorder — синдром порушення активності й уваги (СПАУ). Насамперед характерний для підлітків. Хворі нерідко мають проблеми ще й з контролем над імпульсами.
Cerebellum — мозочок. Відповідає за автоматизовані рухи (імпліцитна пам’ять) і регуляцію дрібної моторики.
Corpus callosum, або мозолисте тіло, сполучає ліву та праву півкулі мозку.
Corpus geniculatum laterale, або бічне колінчасте тіло, — частина таламуса, куди надходить інформація із зорового нерва і де вона перемикається на шлях до первинної зорової кори. Default-мережа/Default-mode-мережа — серединні структури мозку, які стають активними насамперед тоді, коли не треба виконувати жодних завдань і наші думки линуть вільним потоком.
EMDR, Eye Movement Desensitization and Reprocressing — десенсибілізація та переробка рухом очей. Під час пригадування травматичних подій пацієнт повинен стежити за рухами пальців терапевта.
Fasciculus arcuatus (дугоподібний пучок) — система шляхів, що поєднує моторні та слухові ділянки.
GABA γ-аміномасляна кислота — це найважливіший блокуючий медіатор (нейротрансмітер).
Gyrus angularis (кутова звивина) — звивина, яка проходить на межі між скроневою та тім’яною часткою. Сюди відбувається інтеграція сигналів з органів чуттів від тіла та навколишнього середовища. Саме тому ця ділянка дуже важлива для самоусвідомлення. Крім того, вона бере участь у соціальній взаємодії. Ця частина кори мозку в ході хвороби Альцгеймера зазнає дедалі більших пошкоджень. Також при близькосмертних враженнях функція цієї ділянки виходить із ладу, тому виникає відчуття виходу з власного тіла.
Gyrus frontalis superior, - medius, - inferior — звивини лобової частки, яка обмежена ззаду первинною моторною корою та sulcus centralis. Функції — див. Префронтальна кора.
Gyrus temporalis superior, - medius, - inferior — звивина скроневої частки. Функції — див. Скронева частка.
Gyrus/cortex parahippocampalis — парагіпокампальна звивина/кора, яка оточує гіпокамп та вміщує енторінальну кору. Ця структура важлива для пам’яті та опрацьовує також візуальну інформацію.
Life Events — важливі події у житті, що викликають стрес, наприклад війна, розлучення чи смерть коханої людини.
Neocortex — з погляду еволюції, наймолодша частина кори головного мозку. Складається з шести шарів. Багато ареалів нової кори залучені до обробки та зберігання візуальної інформації, у баченні, слуханні та відчутті, у русі, мові й свідомості.
Nerwe Growth Factor (NGF) — фактор росту, який продукують клітини мозку. У ході розвитку він залучений до росту нервових волокон, а в дорослому віці — до цілої низки інших функцій мозку.
 Nucleus basalis Мейнерта — ділянка в нижній частині мозку, що забезпечує виділення ацетилхоліну в neocortex і важлива для пам’яті. Активність цієї ядерної ділянки дещо послаблюється з віком, а при захворюванні Альцгеймера активність сильно спадає.
Nucleus caudatus (хвостате ядро) — частина смугастого тіла, залучена до моторики та винагород.
Nucleus suprachiasmaticus (SCN) — це ядро, центральний біологічний годинник. Міститься в гіпоталамусі на перехресті зорових нервів. Відповідає за ритм дня і ночі.
Peak Shift (зміщення піку) — ефект перебільшення форм, до якого часто вдаються в мистецтві. У нього неврологічна основа, яку й назвали для тваринної поведінки peak shift. Planum polare — передня частина слухової кори, розташована на скроневій частці. Putamen (лушпина) — частина смугастого тіла, залучена насамперед до регуляції та вивчення рухів. Single Nucleotide Polymorfisms/однонуклеотидні поліморфізми (SNP, на лабораторному сленгу snip) — варіант в одному компоненті гена, здатний робити нас схильними до захворювань (мозку) більшою чи меншою мірою.
Sulcus temporalis superior (верхня скронева борозна) — проходить між gyrus temporalis superior та gyrus temporalis medialis. У цій ділянці фіксують зміни активності при відчутті розчарування чи при реакціях на порушення соціальних правил.
Theory of Mind — здатність уявляти собі те, про що думає, відчуває чи має зробити інший намір. Тут задіяні як дзеркальні нейрони та префронтальна кора, так і окситоцин. Акведук — канал, який поєднує третій та четвертий шлуночок мозку. Аксон — нервова тканина, яка транспортує інформацію від тільця нейрона до багатьох інших нейронів.
Альцгеймер — хвороба Альцгеймера — найпоширеніша форма деменції. У мозку виникають мікроскопічні бляшки (рубці, які містять білок амілоїд-β) та сплетіння (клубочки хімічно-видозмінених транспортних тау-білків). Амигдалу ще називають мигдалина. Розташована перед гіпокампом у темпоральній (скроневій) частці. Вона задіяна в емоціях, агресії, спогадах та сексуальності. При психопатії та посттравматичному стресовому розладі (ПТСР) у ній відбувають зміни активності. Ангедонія — нездатність відчувати радість. Симптом депресії. Андрогени — чоловічі статеві гормони, такі як тестостерон. Люди з синдромом нечутливості до андрогенів з генетичної перспективи — чоловіки. Однак стають гетеросексуальними жінками, оскільки їхній мозок і тіло на основі мутації рецептора андрогенів стають нечутливим до тестостерону. Аненцефалія — відсутність великого мозку, оскільки на ранній ембріональній фазі невральна пластинка не закрилася в невральну трубку, тож задатки мозку пізніше дегенерують. Анозогнозія — відсутність критичної оцінки хворими своєї хвороби. Часто буває при психічних захворюваннях та на ранній стадії деменції. Біла речовина (сполучення) — волокна/сполучення волокон між ділянками мозку, оточені ізоляційним шаром (мієліном). Брока мовний центр розташований у gyrus frontalis inferior і відповідає за мовну моторику. Вазопресин — маленький білок, нейропептид, що складається з дев’яти амінокислот. Його виробляють нервові клітини в гіпоталамусі. Частина потрапляє в потік крові із задньої частки гіпофіза. Він впливає як антидіуретичний гормон на нирку й на передню частку гіпофіза. Там він залучений до регуляції стресу та виділенні адренокортикотропного гормона. Крім того, вазопресин виділяється і в мозку, де впливає на соціальну взаємодію. Вентральна бліда куля (pallidum) — інше позначення вентрального смугастого тіла та nucleus accumbens як частини системи винагород, у яку потрапляє дофамін. Вентральна покришка (tegmentum) У вентральній покришці центрального мозку містяться клітини мозку системи винагород, які спрямовують свої відростки до nucleus 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen