Historia magistra vitae est...

#######22\01\1905-кривава неділя у Петербурзі########
У цей день була розстріляна 2,5-тисячна мирна демонстрація робітників, що йшли до імператорських палат з наміром вручити петицію з проханням поліпшити умови життя. Демонстрацію очолював відомий священик Георгій Гапон і князь Ільніцький. Перед Зимовим палацом демонстрантів атакувало імператорське військо. Згідно з даними поліції тоді загинуло близько 100 осіб, а близько 300 поранено; ймовірно, цифри занижено. Ці події викликали обурення в Росії; дата вважається початком Революції 1905 року.




######28\06\1914-замах у Сараєво.Вбивство Фердинанда#########
 Гаврило Принцип взяв участь у події, яка дістала назву Сараєвське вбивство. Генерал Оскар Потіорек, губернатор австрійських областей в Боснії та Герцеговини запросив Ерц-герцога Франца Фердинанда та Софію подивитися його загони на маневрах. Франц Фердінанд знав, що ця подорож може бути небезпечною. Якраз перед 10 годиною у неділю, королівська пара прибула до Сараєва потягом. У машині попереду їхав Фехим Чурчич, мер Сараєва та Др. Ґерд, комісар поліції міста. Франц Фердинанд та Софія були у другій машині з Оскаром Потіореком та графом фон Харрфхом. Дах машини був відкинутий для того, щоб натовп міг побачити Франца Фердінанда та його дружину.
О 10:10, коли колона з шести машин проїхала центральну поліцейську станцію, Неделько Чабринович кинув ручну гранату (у вигляді букета з квітами) до машини ерц-герцога. Після того як Чабринович не влучив у машину, він та п'ятеро інших змовників, включаючи Принципа, не змогли атакувати знову через натовп. Виглядало так, що вбивство не вдалося. Проте, Франц Фердинанд вирішив поїхати до шпиталю, навідатись до жертв бомби Чабриновича. Щоб не їхати через центр міста, Генерал Оскар Потіорек вирішив, що королівське авто має їхати вздовж Аппел Квей (Appel Quay) до шпиталю Сараєва. Однак, забув сказати водію, Францу Урбану, про своє рішення. На шляху до шпиталю, Урбан звернув направо на вулицю Франца Йосифа.
Принцип пішов до найближчого магазину, поїсти, обмірковуючи невдачу, коли він побачив машину Фердинанда, яка проїхала повз з нього у не тому напрямі. Після того як водій зрозумів помилку, він натиснув гальма, та почав їхати назад. Коли він нешвидко проїжджав повз чекаючого Принципа, Принцип підійшов поближче, дістав зброю та з відстані у п'ять футів, вистрілив декілька раз у машину. Франц Фердинанд був поранений у шию, а Софія у живіт. Софія, яка як стало відомо, була вагітна, померла одразу. Фердінанд, який не міг повірити, що вона померла, намагався її розбудити, знесилився через п'ять хвилин та швидко помер. Початок Першої світової війни.



#######11\11\1918-День незалежності Польщі########
національне свято Польщі, яке щорічно відзначають 11 листопада на честь проголошення незалежності держави від Росії, Німецької імперії та Австро-Угорської імперії 1918 року.
Свято припадає на день завершення Першої світової війни (11 листопада 1918 року).



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen