Світ грошей

1. Щоб взяти дрібні витрати під контроль, насамперед потрібно налагодити облік видатків. Для цього варто завести щось на зразок фінансового щоденника і кожен день записувати, куди пішли гроші. Це можна робити різними способами: за допомогою блокнота, ручки і калькулятора, через електронні таблиці у гаджеті або ж за допомогою мобільних додатків, яких зараз є вдосталь як безкоштовних, так і платних.


2. Після підведення підсумків витрат за місяць проведіть аналіз, які дрібні витрати у списку були корисними, а які стали випадковими, невиправданими і від них можна відмовитися чи знайти дешевші аналоги. Потрібно навчитися перерозподіляти витрати та розуміти, на чому можна заощаджувати.
3. Через те, що в кожної сім’ї дрібні видатки різні, вирахувати їхній відсоток з власного бюджету досить важко, але можна. Для когось обід в ресторані є дрібною витратою, а для когось — ні. Але коли в обліку витрат будуть розписані обов’язкові платежі (квартплата, харчування, проїзд, кредитні зобов’язання, якщо такі є) та додаткові (обід в кафе, придбання книг чи ліків), це буде набагато легше зробити. Програма обліку повинна розставити пріоритети, і ви побачите, яку частину бюджету варто виділяти на дрібні витрати.
4. Аналіз бюджету допоможе знайти можливості для заощаджень. Тож, навчіться відкладати та накопичувати, бо одного дня може виникнути ситуація, яка вимагатиме коштів, а їх у вас не буде.


Візьміть за правило відкладати не менше 10% (в ідеалі 15%) з власного бюджету. 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen