Діамантовий зелений

(тетраетил-4,4-діамінотрифенілметана оксалат) — синтетичний аніліновий барвник трифенілметанового ряду. Міжнародна назва: Viride Nitens.

Прозора у тонкому шарі рідина інтенсивного зеленого кольору із запахом спирту. 100 мл розчину містять діамантового зеленого 1 г; допоміжні речовини: спирт етиловий 60%.
Код АТС D08A X08
Фармакодинаміка. Антисептичний засіб для зовнішнього та місцевого застосування. Чинить антимікробну дію, не має подразнювального ефекту.
Препарат активний відносно грам-позитивних бактерій.
Фармакокінетика. Препарат місцевої дії. Даних про всмоктування в кров та включення в метаболічні процеси організму не виявлено.
😷Препарат застосовують зовнішньо при легких гнійно-запальних процесах шкіри (піодермія, фурункульоз, карбункульозмейболеїт, блефарит), а також для обробки операційного поля, шкірних покривів після операцій та травм.
"Зеленка" використовується для дезінфекції при вростаннях нігтів. Використання діамантового зеленого багато в чому взаємозамінне з йодом, але д.з. частіше використовується при ранах на губі чи інших ніжних місцях, оскільки не сушить шкіру.
👀Наносять на поверхню шкіри, охоплюючи, окрім пошкоджених, цілісні навколишні тканини. При захворюваннях очей змазують краї повік.
❗🚩🚩🚩Не слід допускати попадання розчину на слизові оболонки, оскільки спирт, що міститься в засобі, може викликати опіки та сильне подразнення.
Активність препарату суттєво зменшується у присутності сироватки крові.
✔✔При одночасному застосуванні з препаратами для зовнішнього застосування, що містять органічні сполуки, може денатурувати білки, створювати нові сполуки.
Алергічні реакції (свербіння, кропив'янка). При попаданні розчину на слизову оболонку ока виникає печіння, сльозотеча, можуть виникати опіки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Лапароскопічна апендектомія

Anaesthesiology

Stress und seine Folgen